Hiekkapuhaltajalla töitä riittää

Hiekkapuhallus on menetelmä, jossa maalia irrotetaan kovilta pinnoilta. Pasi Koivukosken yritys Sipoossa keskittyy enimmäkseen rakennusten julkisivuihin. Yksi haastavimmista kohteista on ollut olympiatorni Helsingissä.

Vuonna 2004 perustetun Hiekkapuhallusyksikkö Koivukoski Oy:n toiminta-aluetta on enimmäkseen pääkaupunkiseutu, mutta tänä vuonna toiminta laajenee muun muassa Turkuun ja ehkä jopa Lahteen ja Kouvolaan. Hiekkapuhallus on ala, josta eivät hommat lopu, tietää yrittäjä Pasi Koivukoski.

– 1960-luvulla tehtyjä lähiöitä tehdään vaikka kuinka paljon, joitakin teemme jo toista tai kolmatta kertaa. Ja tämä on leviämässä pienemmillekin paikkakunnille.

Hiekkapuhalluksella poistetaan vanhaa maalia uuden tieltä. Yrityksen asiakkaita ovat enimmäkseen rakennusliikkeet, jotka tekevät julkisivuremontteja taloihin.

Kun hiekkapuhaltaja saapuu paikalle, suojataan ensimmäisenä rakennuksen ikkunat huolellisesti. Suojaamaton ikkuna vaurioituu hiekkapuhalluksesta niin pahasti, että se pitää vaihtaa uuteen. Myös työntekijöillä on oltava asianmukaiset suojavarusteet, sillä hiekkapölyn hengittäminen on terveydelle vaarallista. Lopuksi hiekat viedään pois ja kohde pestään vedellä.

Koivukoski Oy:n referensseissä on rakennuksia laidasta laitaan, esimerkiksi Suomenlinnan edustalla sijaitseva Harmajan majakka ja Olympiastadionin näköalatornin rautakaiteet. Myös asbestipuhallukset onnistuvat, sillä yrityksellä on työhön tarvittavat asbestiluvat.
– Pyrimme tekemään työt mahdollisimman nopeasti, jotta urakoitsija voi jatkaa siitä heti.

(Enterprise Magazine)